سیلیکاژل
سیلیکاژل در انواع محصولات وجود دارد زیرا ژل سیلیس ماده خشک کننده است – سیلیکاژل موجب جذب و نگه داشتن بخار آب می شود. در محصولات چرمی و غذاهایی مانند فلفلونی ، عدم رطوبت می تواند رشد قالب را محدود کرده و از بین بردن آن را کاهش دهد. سیلیکاژل در الکترونیک از تراکم جلوگیری می کند که ممکن است به الکترونیک آسیب برساند. اگر یک بطری ویتامین حاوی بخار رطوبت باشد و به سرعت خنک شود ، رطوبت چگالش قرص ها را خراب می کند. بسته های سیلیکاژل در هر چیزی که تحت تأثیر رطوبت اضافی یا چگالش باشد ، خواهید یافت.
سیلیکاژل تقریباً بی ضرر است ، به همین دلیل آن را در محصولات غذایی پیدا می کنید. سیلیس یا همان دی اکسید سیلیکون (SiO2 ) همان ماده ای است که در کوارتز یافت می شود. فرم ژل حاوی میلیون ها منافذ ریز است که می تواند رطوبت را جذب و نگه دارد.
سیلیکاژل به عنوان ماده جامد سفید کمی شفاف به نظر می رسد. متعلق به جنس آمورف است. سیلیکاژل یک ماده متخلخل بسیار فعال است و سطح داخلی آن بزرگ است. سطح خاص در هر گرم سیلیس می تواند به بیش از 450 متر مربع برسد. بنابراین ، قابلیت جذب قوی روی مایع یا گاز را دارد. سیلیکاژل را نمی توان در آب حل کرد و در حلال های دیگر به غیر از اسید هیدروفلوئوریک و قلیایی قوی محلول نیست.
سیلیکاژل جامد تجاری که از نظر تجاری در دسترس است دارای دو شکل کروی و نامنظم است. با توجه به اندازه منافذ ، می توان آن را به سیلیکاژل ریز منافذ (با اندازه متوسط ??منافذ کمتر از 1.5 ~ 2.0nm ) و ژل درشت سیلیس درشت (با متوسط ??اندازه منافذ بیشتر از 5.0 m 4.0nm) تقسیم کرد. نوع دیگری از سیلیکاژل تغییر رنگ حاوی کلرید کبالت با کلرید کبالت بی آب و رنگ آبی است. با این حال ، پس از جذب آب ، کلرید کبالت هیدراته با بازگشت به آبی پس از خشک شدن ، رنگ صورتی را نشان می دهد. با توجه به تغییر رنگ در هنگام کم آبی و هیدراتاسیون کلرید کبالت ، می توانیم از شرایط جذب رطوبت سیلیکاژل بدانیم. سیلیکاژل صورتی دارای ظرفیت جاذب نیست ، اما پس از کمبود آب ، رنگ خود را به رنگ آبی برگردانده و ظرفیت جاذب آن را احیا می کند.
سیلیکاژل را می توان از طریق واکنش بین شیشه آب و اسید سولفوریک و همچنین ژل زدن ، شستشو ، نمک زدایی ، آمید زدایی ، خشک کردن و غربالگری بیشتر تولید کرد.
سیلیکاژل عمدتاً برای جذب گاز یا خشک کردن گاز ، دهیدراته کردن مایع و کروماتوگرافی مایع مورد استفاده قرار می گیرد ، همچنین به عنوان کاتالیزور یا حامل کاتالیزور نیز مورد استفاده قرار می گیرد. صنعت نساجی از آن به عنوان عامل اندازه استفاده می کند. سیلیکاژل درشت منافذ عمدتاً برای پردازش پروتئین ماکرومولکولی موجود در آبجو و همچنین خشک کردن گاز و مایع و دفع زدایی و همچنین رطوبت زدایی گاز بر روی رطوبت بالا به عنوان عامل کاتالیزور در صنعت پتروشیمی مورد استفاده قرار می گیرد.
سیلیکاژل جاذب اسیدی است و برای کروماتوگرافی اجزای خنثی یا اسیدی مناسب است. در همین حال ، سیلیکاژل همچنین نوعی مبدل کاتیون اسید ضعیف است و گروه سیلانول روی سطح قادر به انتشار یونهای هیدروژن ضعیف اسیدی است. هنگام ملاقات با ترکیب قلیایی قوی ، به دلیل واکنش تبادل یونی ، قادر به جذب ترکیب قلیایی است.